Pădurea Neagră din Bihor

Undeva la 20 de km depărtare de orașul Aleșd, în județul Bihor, se află localitatea Pădurea Neagră, atestată documentar în 1954.

Apă minerală, numeroși copaci, flori, animale sălbatice, aer curat… toate numai bune pentru a considera acest loc numit Pădurea Neagră ca fiind o locație care trebuie vizitată. Ba mai mult, un spațiu pe unde trebuie să pășim, să ne lăsăm conduși de liniștea zonei și, de ce nu, să rămânem preț de câteva clipe, ore, zile, în mijlocul ei pentru a ne relaxa, destinde, pentru a ne reîncărca forțele…

Un alt aspect care face ca acest locșor să fie cunoscut este fosta fabrică de sticlă care a fost construită prin 1841 și care a fost cumpărată de Magazinul Deutsch K.I. din Oradea la începutul secolului XX. Fabrica de sticlă a făcut istorie, ducând numele localității Pădurea Neagră până peste hotare. Aici lucrau, cot la cot, mai toți localnicii zonei, existând peste 1500 de sticlari care produceau semi-cristale apreciate atât în Europa, cât și în America.

Pentru ca produsul finit să fie realizat era nevoie de apă, cuarț și lemn. Toate aceste trei elemente erau găsite la Pădurea Neagră, între pădurile seculare de pe Valea Bistrei.

Dar, de unde vine denumirea de Pădurea Neagră? De la primii nemți care au muncit în această fabrică și care i-au zis locului: Schwarts Wald, adică Pădurea Neagră.

Întreprinderea de sticlărie Pădurea Neagră, așa cum era numită în vremea comunismului, și-a încheiat activitatea în 1996. Cu timpul, acest loc a rămas o istorie, dacă facem referire la fabrica de sticlă.

Cu toate acestea, lucrul cert este că frumusețea naturii, a locului, este de neprețuit, meritând toată atenția noastră. În prezent, se construiesc mai multe unități de cazare pentru cei care doresc să înnopteze aici. Iar cei care iubesc să doarmă în mijlocul naturii, cu cortul, sunt bineveniți deoarece există câteva platouri destinate campării.

 

Print Friendly, PDF & Email